godmanakuten

Tankar och funderingar om att vara god man

Tja, vad ska man säga. Kyligt på många sätt.

leave a comment »


Det tunna snölager som under natten lagt sig över åker och äng bekymrar mig inte nämnvärt även om jag kan tycka att det är fullkomligt onödigt  och därför väcker en del negativa känslor men även frågetecken. Att det är 32 grader varmt och soligt i Mogadishu underlättar inte.

Jag betraktar vintern som en match som måste vinnas och nu inför andra halvlek ser det ljust ut och segern är bara ett par månader bort. Allting talar för att jag även i år kommer att avgå med segern visserligen lite illa tilltygad och utmattad, men ändå.

För S ser det emellertid illa ut och någon seger är inte att förvänta sig. Han fyllde arton år den första januari och är därmed i lagens mening inte längre omyndig. Migrationsverket som är på bettet vid sådana här tillfällen ringde och frågade om socialtjänsten bestämt om han fick bo kvar på HVB eller  hade han kanske själv ordnat med en bostad hos bekanta. Handläggaren måste snarast ha besked,  betonade han, så att  förberedelserna för S flytt till en förläggning för vuxna i Norrland inte fördröjdes.

S har gått hela vägen från ansökan om uppehållstillstånd, Förvaltningsrätten, Kammarätten, ansökan till Förvaltningsprocessen om verkställighetshinder och så ytterligare en ansökan om inhibition då han fått kontakt med en morbror i Mogadishu som kunde intyga  att han varit bosatt där.

Eftersom S är myndig kan Migrationsverket nu verkställa utvisningen till Somaliland, det ”land” Migrationsverket bestämt att han kommer ifrån, utan krav på att någon tar emot honom  eller ansvar för hur det går för honom där.

Sverige vann hockey VM för juniorer men i humanitet och bemötandet av ungdomar som behöver hjälp  förlorar man.

 

 

Written by gultkort

januari 6, 2012 den 9:05 f m

Lämna en kommentar