godmanakuten

Tankar och funderingar om att vara god man

Tog en kopp kaffe i den…

leave a comment »


Gröna muggen och satte mig en stund på altanen  en bit ovanför grusvägen med fri sikt mot bondens åker med sitt genomsura vete och det av granar,tallar och björkar  beklädda lilla berget en bit längre bort.

Solen sken och jag njöt av mitt nybryggda kaffe, utsikten och tystnaden.

Varför känns tre sommarmånader alltid kortare än tre vintermånader, tänkte jag och konstaterade att sommaren nog var i det närmaste förbi trots att björkarna fortfarande kläddes av tusentals gröna blad och de lätta vindarna var  ljumma.

Igår bokade jag en resa till Malta för att hälsa på Qassim och träffa maltesiska myndigheter och organisationer för att diskutera flyktingfrågor och skaffa mig mer kunskap. Jag har blivit Malta vän och anser att kritiken mot flyktingmottagningen och förhållande för flyktingar på Malta är onyanserad och i vissa delar överdriven. Det vore bättre om kritikerna vände blicken mot länder som Italien, Sloveninen och Nederländerna i stället för att ensidigt och delvis okunnigt kritisera ett land som inta är större än Orust och som faktiskt vidtar åtgärder för att förbättra situationen för flyktingar.

Kritiken kan också riktas mot de riksdagsmän som vi valde för snart ett år sedan  för att att de inte stoppat överföringar/återförande av unga människor till första asylland enligt Dublinförordningen och ger Migrationsverket möjlighet att rutinmässigt tillämpa undantags bestämmelserna som en del andra länder i Europa gör.

För övrigt behöver kritiker  inte gå utomlands om intresset för att diskutera flyktingfrågor fortfarande är aktuellt. Varför inte ge sig på Sverige där flyktingar har blivit en affärsidé och många av kommuner och Migrationsverket anlitade företag gör avsevärda vinster på unga människors elände.

Man skulle också kunna vända blickarna mot  hur meningsfulla och effektiva Socialstyrelsens tillsyner av HVB är , socjaltjänstens  BBIC utredningar, Överförmyndare/nämnders tillämpning av Barnkonventioen när de förordnar respektive entledigar gode män, Länsstyrelsens bevakning av Överförmyndare/nämnder när det gäller ensamkommande ungdomar, HBV där ungdomarna tillåts komma och gå som de vill, Gränspolisens oförmåga att komma till rätta med stöldligor från Ryssland och Vitryssland etc.

Det var dagens gnäll. Det är fortfarande sommarljust utanför köksfönstret, vinden har mojnat och jag ska ta mig en kopp kaffe till i den gröna muggen.

Written by gultkort

augusti 21, 2011 den 4:56 e m

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: